ANA SAYFA / DKB / Να επανιδρύσουμε το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου στην 92η επέτειο του ΚΚΚ!

Να επανιδρύσουμε το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου στην 92η επέτειο του ΚΚΚ!

Πριν από 92 χρόνια, Αύγουστο του 1926, και παρά τις καταπιεστικές πολιτικές της Βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης, δεκάδες αντιπροσώπων μαζεύτηκαν σε μυστική συνάντηση στη Λεμεσό από όλη την Κύπρο, αναγγέλλοντας το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ).

Με το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Κύπρος εισερχόταν ραγδαία στην μετάβαση από φεουδαρχία σε καπιταλισμό κάτω από την βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση, όπου χιλιάδες κύπριοι εργάτες αναγκάζονταν να εργάζονται κάτω από ασφυκτική καταπίεση. Αυτή η εξέλιξη επιτάχυνε την ανάπτυξη και εγκαθίδρυση της εργατικής τάξης της Κύπρου, η οποία οργανώθηκε σε δεκάδες συντεχνίες σε διάφορους κλάδους παραγωγής. Η εξέλιξη της της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917 και η ανάπτυξη του σοσιαλιστικού αγώνα παγκόσμια, αντήχησε και στη Κύπρο, και από την αρχή της δεκαετίας του 1920 οι σοσιαλιστικές ιδέες άρχισαν να βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις πολιτικές οργανώσεις και συντεχνίες των εργατών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Κυπριακή Κομμουνιστική οργάνωση να φτάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο στα μέσα Αυγούστου του 1926, με την επίσημη εγκαθίδρυση του ΚΚΚ.

Το ΚΚΚ κατάφερε να αποτελέσει το πρωτοπόρο κόμμα όλων των εργαζομένων, όλων των εθνοτήτων του νησιού στον αγώνα για ελευθερία των καταπιεσμένων ενάντια στην Βρετανική Αποικιοκρατία. Για αυτό τον λόγο και μετά την εξέγερση του 1931 όπου το ΚΚΚ είχε ενεργό ρόλο, το κόμμα βρέθηκε στο στόχαστρο των αποικιοκρατών και κηρύχτηκε παράνομο, με αποτέλεσμα πολλά από τα σημαίνοντα μέλη του να εξοριστούν. Παρόλες τις αντιξοότητες το ΚΚΚ συνέχισε να δρα και να οργανώνεται στην παρανομία και εξακολουθούσε να αποτελεί τον βασικό παράγοντα στον αντιαποικιακό αγώνα.

Η δράση του ΚΚΚ δεν περιοριστικέ στα γεωγραφικά πλαίσια της Κύπρου, εφόσον μέλη του κόμματος συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα κατά του Φράνκο στην Ισπανία, αλλά και μετέπειτα στον αγώνα κατά του ναζισμού – φασισμού σε όλη την Ευρώπη και πολλά μέλη του έπεσαν ηρωικά στα διάφορα αντιφασιστικά μέτωπα. Το ΚΚΚ έδωσε αυτούς τους αγώνες παράλληλα με την ΕΣΣΔ και την Κομμουνιστική Διεθνή και κέρδισε μια σημαντική θέση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Δεδομένων των δυσκολιών και των προβλημάτων που προέκυπταν από την παράνομη δράση του ΚΚΚ, δημιουργήθηκε το ΑΚΕΛ ως μια νόμιμη οργάνωση από τα πιο προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας της Κύπρου. Δυστυχώς η ηγεσία του ΑΚΕΛ απέτυχε να διατηρήσει τις επαναστατικές θέσεις του ΚΚΚ σε όλους τους τομείς. Η λαϊκίστική προσέγγιση, κυρίως στο εθνικό ζήτημα με την υιοθέτηση της γραμμής της «ένωσης» έφερε ένα δυνατό πλήγμα στο κομμουνιστικό κίνημα της Κύπρου. Ενώ αρχικά το αίτημα για «ένωση» υπήρχε σαν αξίωμα για ένωση με μια σοσιαλιστική Ελλάδα σε περίπτωση που επικρατούσαν οι εκεί κομμουνιστές, μετέπειτα το αίτημα για ένωση πήρε αντιδραστική μορφή εφόσον η ηγεσία του κόμματος αξίωνε την ένωση με την Ελλάδα ακόμα και όταν εκεί επικράτησαν οι δυνάμεις της αντίδρασης. Παράλληλα με την ήττα των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο το 1949 και την προδοσία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος με την ρεβιζιονιστική στροφή της ΕΣΣΔ το 1953, το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα, είχε πλέον αντιδραστικό χαρακτήρα. Παρόλη αυτή την σημαντική διαφοροποίηση των δεδομένων η ηγεσία του ΑΚΕΛ συνέχισε να προωθεί την γραμμή «ένωσης» σε διάφορες παραλλαγές, μέχρι και το 1974, πολιτική η οποία έδωσε την ευκαιρία στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ να διχάσουν την εργατική τάξη της Κύπρου και να αποδυναμώσουν τον κομμουνιστικό αγώνα.

Στην 92η επέτειο από την ίδρυση του ΚΚΚ, οι επαναστάτες κομμουνιστές για ακόμα μια φορά καλούνται να επαναδραστηριοποιηθούν και να χτίσουν ξανά, ένα πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα – κίνημα το οποίο θα οργανώσει και θα εκπροσωπεί την εργατική τάξη όλου του νησιού. Για να δοθεί από κοινού ο αγώνας με τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως με τους κομμουνιστές της δικής μας περιοχής ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα αντιδραστικά του σχέδια.

Με αυτή την συνείδηση, ως επαναστάτες κομμουνιστές, θα βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στην εγκαθίδρυση ενός Επαναστατικού Κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο θα καλύψει όλη την Κύπρο και θα αποτελέσει την πρωτοπόρο δύναμη της εργατικής τάξης της Κύπρου.

Τώρα είναι η στιγμή να πορευθούμε με θάρρος προς την νέα πρωτοπόρα κομμουνιστική περίοδο!

Στην 92η επέτειο να επανιδρύσουμε το επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου!

Ayrıca kontrol

Toprak Çağan – Lenin’den kopan “sol” siyasetlerdeki savrulma…

Kıbrıs’ın solcuları da bizdeki benzerleri ile aynı yerden besleniyorlar ya da aynı yerden bir sonuç …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir